Najpoznatije znamenitosti u Zagrebu

Mnogo je toga što ovaj prekrasan grad može ponuditi svojim posjetiteljima, te onoga što ga čini posebnim i jedinstvenim, osobito kod njegova lokalnog stanovništva. Zagreb je grad koji odiše poviješću, kulturom i tradicijom, a njegove znamenitosti, spomenici, i povijesni dijelovi grada najbolji su simboli njegova bogatstva i duha.

Izrazio velik broj turista posjeti Zagreb svake godine, i to tijekom cijele godine, jer turistička sezona u Zagrebu gotovo nikad ne završava, a ovo su samo neke od najboljih i najpopularnijih znamenitosti koje turisti posjećuju.

Hrvatsko narodno kazalište

Hrvatsko narodno kazalište ili HNK djeluje već od 1860. godine, no u ovoj zgradi u kojoj je danas djeluje od 1895. godine, kada je zgrada i sagrađena, a koja je ujedno i povijesna znamenitost koju svi turisti rado posjećuju, te u koju Zagrepčani rado idu pogledati pokoju predstavu. Ova zgrada primjer je neobaroknog stila te je jedan od glavnih kulturnih simbola Zagreba. Ovdje su djelovali i nastupali nebrojeni svjetski renomirani umjetnici, pisci, glumci, dirigenti, baletni plesači, operni pjevači i mnogi drugi. Hrvatsko narodno kazalište krasi 7 prekrasno oslikanih, svečanih zastora koji se postavljaju u svečanim prilikama, a jedan od najpoznatijih je svakako „Ilirski preporod“ Vlahe Bukovca, jednog od najznačajnijih i najplodnijih hrvatskih slikara. Osim toga, oko same zgrade HNK-a nalaze se i brojni kulturni spomenici i povijesne zgrade, poput Zdenca života i Sveučilišta u Zagrebu.

Gornji grad

U samom centru grada smještena je jedna od najpoznatijih i najstarijih zagrebačkih gradskih četvrti, Gornji grad. Ovdje se mogu pronaći brojne povijesne znamenitosti, spomenici, zgrade i muzeji, te iznimni primjerci arhitekture duž prekrasnih uskih ulica ovog dijela grada. U Gornjem gradu nalaze se Zagrebačka katedrala, Kamenita vrata, Crkva sv. Marka, kao i Hrvatski sabor, te jedna od najpopularnijih i najomiljenijih ulica u gradu – Tkalčićeva ulica.

Crkva sv. Marka

Crkva sv. Marka jedan je od najstarijih arhitektonskih simbola i spomenika Zagreba, te najstarija župna crkva u gradu. Sagrađena je u 13. stoljeću a svoj konačan oblik, te današnji unutrašnji izgled postigla je obnovom u 19. stoljeću. Ova crkva ističe se svojim jedinstvenim i karakterističnim krovom kojeg je osmislio arhitekt Schmidt, a na kojemu se nalaze dva grba, grb Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije i grb grada Zagreba, .

Kamenita vrata

Kamenita vrata ostaci su obrambenog sustava povijesnog naselja Gradeca, a sagrađena su čak u 13. stoljeću, prije nego što se Gradec ujedinio s Kaptolom u jedinstveni grad Zagreb. Ovaj spomenik jedini je preostali dio tog povijesnog obrambenog sustava, a svoj današnji i konačni oblik poprimio je u 18. stoljeću. Kamenita vrata jedina su gradska vrata Zagreba koja još i danas postoje. Najpoznatiji dio ovog spomenika zapravo je kapelica posvećena Majci Božjoj od Kamenitih vrata, koja je ujedno i zaštitnica grada Zagreba.

Botanički vrt

Počeci Botaničkog vrta sežu čak u 1889. godinu kada su napravljeni prvi nacrti za ovu zelenu oazu, a od 1892. kada je zasađena prva biljka, Botanički vrt postaje i do danas ostaje jedna od najljepših zelenih površina grada Zagreba, s mnoštvom raznolikog bilja. Vrt se može posjetiti tijekom cijele godine, uvijek je besprijekorno uređen, te se gotovo uvijek mogu vidjeti prekrasni primjerci raznolikog cvijeća i biljaka. Kasno proljeće i početak ljeta ipak su najidealnije vrijeme za posjet vrtu, jer tada se mogu vidjeti biljke u svom puno cvatu, sjaju i šarenilu.

Park Zrinjevac

Park Zrinjevac nerijetko je središte zbivanja u gradu Zagrebu, a omiljeni je park kako turistima, tako i lokalnom stanovništvu. Idealno je mjesto za odmoriti, napraviti pauzu od užurbanog dana, popiti kavu i napuniti baterije, a smješten je nedaleko od samog centra grada. Osim toga, u parku se nalazi i glazbeni paviljon, sagrađen 1891. godine, u kojem se često organiziraju razni koncerti i događanja. Zrinjevac zajedno s još 6 trgova i Botaničkim vrtom čini Lenucijevu ili zelenu potkovu grada Zagreba.

Zaključak

Ove znamenitosti i mjesta u Zagrebu samo su neke od glavnih i najznačajnijih povijesnih i kulturnih simbola kojima se grad može pohvaliti. Zagreb je iznimno bogat grad koji svojom raznolikom ponudom privlači turiste, a svojim iznimnim uslugama i sadržajem održava status omiljenog grada za život među lokalnim stanovništvom. Grad se može pohvaliti vrhunskim uslugama i sadržajem kao što su najbolja kazališta, poput gore navedenog HNK, najbolji muzeji, kao npr. Muzej prekinutih veza ili Arheološki muzej, najbolja izrada web stranica u Zagrebu u Kali Presence, najbolji sportski klub, Klub hokeja na ledu Medveščak Zagreb, te mnoge druge usluge.

Što kažu oni koji su uživali u ovoj zelenoj oazi

Predivna lokacija okružena šumom. Ispunili su sve naše želje, a bome i očekivanja. Stvarno je poseban doživljaj ovog imanja. Vjenčanje u prirodi je nešto predivno! Preporučujem!

-

Moja dugogodišnja želja bila je dnevna svadba i apsolutno je bila pravi hit među uzvanicima!
Odabrali smo nedjelju za naš dan i nimalo pogriješili. Odlična hrana i glazba uz dnevno svijetlo, a pravi tulum kada je pao mrak. 

-

Obožavam prirodu, ali ne i komarce. Preživjela sam svoj dan bez i jednog uboda pa smatram ovo vjenčanje u prirodi uspješno odrađenim! Da ne spominjem ljepotu lokacije, romantiku i ostalo, ali to bolje da budući mladenci dožive sami… 

-

Svi naši gosti bili su oduševljeni lokacijom i ambijentom. Nije bilo niti jednog prigovora na hranu što je danas jako rijetko. Sve pohvale organizatorima, pravi su domaćini! 

-

Poštovani, iako mi je upravo 28.06.2018. bilo 15 godina sretnog braka, u vašem čarobnom ambijentu sam doživio i osjetio sve čari modernih svadbi današnjice. 

-

Previous
Next
Scroll to Top
Želite li uspostaviti poziv?