Povijest Zagreba

Povijest Zagreba datira još iz rimskih vremena kada je urbano naselje Andautonija zauzimalo prostore današnjeg Ščitarjeva nedaleko od Zagreba. Samo ime Zagreb nastalo je tek 1904. godine osnivanjem zagrebačke kaptolske biskupije. Godine 1242. Zagreb postaje slobodni kraljevski grad, a 1851. godine dobiva i svog prvog gradonačelnika Janka Kamaufa. Godine 1945. Zagreb je proglašen glavnim gradom Hrvatske, a danas je najviši i najveći grad u Hrvatskoj. Ostanite s nama i pročitajte kratku povijest Zagreba koju vam donosi Wedding Resort Corberon, najbolja ponuda vjenčanja na otvorenom.

Stari Zagreb

ako ne postoje konkretni arheološki dokazi koji bi pratili prošlost Zagreba, legende i priče koje se vrte oko različitih likova i mjesta čine povijest ove regije. Polazeći od tih legendi i priča, Zagreb povijesno možemo podijeliti na dva naselja smještena na brežuljcima Gradec i Kaptol, čije je područje obuhvaćalo i manja naselja između dolina nekadašnjeg potoka Medveščak (današnja Tkalčićeva ulica) i Vlaške ulice. Današnji povijesni prostor Zagreba arheološki ne pripada srednjem vijeku, već nešto kasnijem razdoblju, točnije 18. stoljeću, no prema formacijama njegovih zgrada možemo dobiti dojam kako su izgledala naselja u srednjem vijeku.

Kaptol

d dva povijesna naselja, Gradeca i Kaptola, postojanje Kaptola potvrđeno je 1094. godine kada je kralj Ladislav osnovao Zagrebačku biskupiju. Raspored Kaptola protezao se od južnog kraja Bakačeve ulice do današnje Kaptolske škole. Biskup, njegova rezidencija i katedrala nalazili su se na jugoistočnom dijelu brda Kaptol, dok je područje Kaptolske ulice prolazilo od juga prema sjeveru gdje su kanonske kuće bile poredane u redovima. Godine 1217. katedrala je posvećena, za vrijeme mongolskih napada oko 1242. oštećena, te 1263. ponovno obnovljena. U svojim počecima Kaptol nije imao obrambene zidove već samo drvene ograde koje je bilo potrebno neprestano graditi i obnavljati. Tek su između 1469. i 1473. godine podignute utvrde i zidine. Jedna od takvih utvrda bila je i Prislinska kula u blizini Kaptolske škole koja pomogla u obrani Kaptola od turskih napada 1493. godine. Iako se Kaptol tada uspješno obranio, taj napad bio je znak upozorenja za zagrebačkog biskupa, koji je potom sagradio utvrdu oko svoje rezidencije i katedrale. Većina obrambenih zidova i kula izgrađenih u 16. stoljeću i dan danas su dobro očuvani.

Gradec

Kraljevskom poveljom koju je Gradecu predao kralj Bela IV. 1242. godine, zvanom „Zlatna bula“, Gradec je postao „slobodni kraljevski grad“ s građanima koji su, između ostalih novostečenih prava, mogli birati i gradonačelnika. Iste godine, 1242., započinje i izgradnja obrambenih zidova oko Gradeca koja će potrajati sve do 1261. godine. Ovi zidovi izgrađeni su kako bi se naselje zaštitilo od mogućih novih mongolskih invazija. Osim obrambenih zidova, postojala su i 4 glavna vrata koja su vodila u grad Gradec, strateški raspoređena na 4 strane: Mesnička vrata na zapadu, Opatička vrata na sjeveru, Dverce na jugu i Kamenita vrata na istoku. Od ovih 4, najbolje su očuvana Kamenita vrata, koja su danas jedan od najpoznatijih povijesnih znamenitosti Zagreba. Glavna jezgra Gradeca, odnosno današnjeg Gornjeg Grada, jest Trg sv. Marka u kojem se nalazi i vrlo poznata crkva Sv. Marka.

17. i 18. stoljeće

U 17. stoljeću Isusovci su došli u Zagreb na poziv Hrvatskog sabora te osnovali isusovačku gimnaziju i započeli izgradnju crkve i samostana sv. Katarine. Krajem stoljeća, točnije 1669. godine, na dopuštenje kralja Leopolda I. pokrenuli su i akademiju gdje su se uglavnom podučavale filozofija, teologija i pravo. U 17. i 18. stoljeću Zagreb je pretrpio velika razaranja zbog požara i kuge, no oporavak i ponovna izgradnja dovode ga do prijašnjeg statusa, te krajem 18. st. za vrijeme Josipa II., vlada Kraljevskog vijeća seli svoje sjedište iz Varaždina natrag u Zagreb.

19. i 20. stoljeće

U 19. i 20. stoljeću u gradu Zagrebu formiraju se važne povijesne strukture, a grad ujedno postaje i žarište hrvatskog narodnog preporoda. U razdoblju između 1862. i 1863. izgrađena je prva željeznička pruga između Zidanog Mosta i Siska, godine 1878. Zagreb je dobio svoj prvi vodovod, dok je konjski tramvaj uveden 1891. S dolaskom željeznice, obližnje regije postupno su se spojile s Donjim Gradom. Za to vrijeme izgrađene su i mnoge važne povijesne građevine, spomenici, kazališta i muzeji, a kada je 1907. uvedena električna energija, grad se počinje ubrzano razvijati te poprima izgled današnjeg Zagreba. Nakon Prvog svjetskog rata grad se znatno proširio i formirane su regije kao što su Stara Peščenica i Črnomerec, a do dvadesetih godina prošlog stoljeća broj stanovnika porastao je za 70%, što je bila najveća populacijska eksplozija u Zagrebu do tada.

Moderni Zagreb

Nakon Drugog svjetskog rata počela se razvijati građevinska industrija i to osobito na području između željezničke pruge i rijeke Save. Sredinom 50-ih godina formiran je novi stambeni prostor južno od rijeke Save, nazvan Novi Zagreb. Grad se također proširio prema istoku i zapadu, a regije Dubrava, Podsused, Jarun, Blato, itd. integrirane su sa Zagrebom. Industrijsko područje grada Zagreba proširilo se u istočni dio na periferiji grada, između Save i Prigorja, a južno od rijeke Save izgrađena je međunarodna zračna luka Pleso. Zagreb je postao glavni grad Hrvatske 1991. godine, kada započinje i Domovinski rat u Hrvatskoj. Za vrijeme Domovinskog rata, od 1991. do 1995., došlo je do povremenih sukoba unutar grada, ali grad nije pretrpio nikakva veća razaranja.

Zaključak

Zagreb je danas glavno političko, kulturno i obrazovno središte Republike Hrvatske, te njezin najveći i glavni grad. U njemu živi više od četvrtine ukupnog stanovništva Hrvatske, te je i jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Europi. Zagreb je povijesno i kulturno vrlo bogat grad, ima mnogo toga za ponuditi, stoga ne čudi što ga milijuni turista iz cijelog svijeta svake godine posjećuje i otkrivaju ono najbolje od Zagreba.

Što kažu oni koji su uživali u ovoj zelenoj oazi

Predivna lokacija okružena šumom. Ispunili su sve naše želje, a bome i očekivanja. Stvarno je poseban doživljaj ovog imanja. Vjenčanje u prirodi je nešto predivno! Preporučujem!

-

Moja dugogodišnja želja bila je dnevna svadba i apsolutno je bila pravi hit među uzvanicima!
Odabrali smo nedjelju za naš dan i nimalo pogriješili. Odlična hrana i glazba uz dnevno svijetlo, a pravi tulum kada je pao mrak. 

-

Obožavam prirodu, ali ne i komarce. Preživjela sam svoj dan bez i jednog uboda pa smatram ovo vjenčanje u prirodi uspješno odrađenim! Da ne spominjem ljepotu lokacije, romantiku i ostalo, ali to bolje da budući mladenci dožive sami… 

-

Svi naši gosti bili su oduševljeni lokacijom i ambijentom. Nije bilo niti jednog prigovora na hranu što je danas jako rijetko. Sve pohvale organizatorima, pravi su domaćini! 

-

Poštovani, iako mi je upravo 28.06.2018. bilo 15 godina sretnog braka, u vašem čarobnom ambijentu sam doživio i osjetio sve čari modernih svadbi današnjice. 

-

Previous
Next
Scroll to Top
Želite li uspostaviti poziv?