O gradu Zagrebu

Zagreb je glavni i najveći grad Republike Hrvatske. Nalazi se u sjeverozapadnom dijelu zemlje duž rijeke Save, te uz južne obronke planine Medvednica, na otprilike 122 metra nadmorske visine. Zagreb je grad bogate povijesti koja datira još iz rimskih vremena, a najstarije poznato naselje u blizini današnjeg Zagreba jest Andautonija, smještena na području današnjeg Šćitarjeva. Zagreb je danas glavno administrativno, kulturno, političko i obrazovno središte Republike Hrvatske, te jedno od glavnih turističkih središta u zemlji i šire. Grad je poznat po raznolikom gospodarstvu, visokoj kvaliteti života, brojnim muzejima, sportu, te zabavnim i kulturnim događanjima i mjestima. Pročitajte još o gradu u ovom članku koji vam donosi Wedding Resort Corberon, specijalist za vjenčanja na otvorenom Zagreb.

Ime Grada

Etimologija imena Zagreb nije posve jasna niti dokazana, no postoji nekoliko priča o nastanku i porijeklu imena grada. Za ujedinjeni grad Zagreb, ovo ime službeno se koristi tek od 1852. godine, no ono je bilo u upotrebi i ranije, čemu svjedoči Zagrebačka biskupija, koja se tako zvala već od 12. stoljeća. Zagreb kao ime grada stanovnici neslužbeno počinju upotrebljavati već u 17. stoljeću. Poznati su i drugi oblici imena, poput „Zagrab“, „Zabrag“, „Agram“ te latinsko „Zagabria“.

Povijest Zagreba

Najstarije naselje u blizini današnjeg Zagreba bilo je rimsko naselje zvano Andautonija, smješteno na području današnjeg Šćitarjeva, a koje je postojalo između 1. i 5. stoljeća. Prvi spomen grada Zagreba, s druge strane, zabilježen je 1094. godine, u vrijeme kada je Zagreb bio podijeljen na dva naselja, odnosno dva manja gradića, Kaptol i Gradec. Kaptol je bio manji, smješten na istoku, gdje su uglavnom živjeli crkveni vjerodostojnici, te gdje je bila smještena i Zagrebačka katedrala. Gradec je bio malo veće naselje, smješteno na zapadu, a naseljavali su ga uglavnom trgovci i obrtnici. Zlatnom bulom hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV., 1242. Gradec je proglašen slobodnim kraljevskim gradom, a s Kaptolom se ujedinio tek 1851. godine. Između Kaptola i Gradeca nisu vladali prijateljski odnosi, naime, ova dva povijesna naselja često su se sukobila tijekom povijesti, a ono što ih je naposljetku spojilo i ujedinilo jest prijeka potreba, odnosno kako bi se zajednički uspješno obranili od turskih najezdi. Nakon ujedinjenja Kaptola i Gradeca, grad dobiva i svog prvog gradonačelnika, Janka Kamaufa, a nedugo nakon toga počinje se graditi i prva željeznica. Ona je dovršena 1862., a povezivala je Zagreb sa Zidanim Mostom i Siskom. U 19. stoljeću, Zagreb je bio centar hrvatskog narodnog preporoda te su se počele graditi i osnivati mnoge važne kulturne i povijesne ustanove. U 20. stoljeću Zagreb se počeo snažno razvijati i širiti, te se populacija grada povećala za čak 70%, što je ujedno i najveći porast stanovništva u povijesti grada Zagreba.

Zemljopisni položaj i klima

Grad Zagreb nalazi se na sjeveru Hrvatske, a smješten je podno planine Medvednice, koja se nalazi na sjeveru Zagreba te ga na taj način i štiti od hladnih sjevernih vjetrova. Osim toga, Zagreb ima iznimno povoljan i otvoren položaj u Europi jer je smješten na jugozapadnom dijelu Panonske nizine na rubu Alpa i Dinarida, odnosno između panonske, dinarske, jadranske i alpske regije. Ovaj položaj otvara Zagreb gotovo prema cijelom svijetu, a ujedno ga čini i jednim od glavnih prometnih središta Jugoistočne i Srednje Europe. Zagreb ima umjerenu kontinentalnu klimu, koja graniči čak i s vlažnom suptropskom klimom. Grad ima 4 odvojena godišnja doba s vrućim ljetima i hladnim zimama. Ljeti se temperature penju iznad 30 Celzijevih stupnjeva, a zimi mogu pasti i ispod 0. Prosječna ljetna temperatura jest 22 °C, zimi je oko 1 °C, a padaline su prisutne tijekom cijele godine u umjerenim količinama. Najviša zabilježena temperatura u gradu Zagrebu bila je 40,4 °C u srpnju 1950. godine, a najniža −27,3 °C u veljači 1956.

Stanovništvo

Zagreb je daleko najveći grad u Hrvatskoj prema broju stanovnika, a i prema površini. Prema posljednjem službenom popisu stanovništva, Zagreb je imao 790.017 stanovnika, iako se procjenjuje da se taj broj povećao posljednjih godina te da grad broji više od 800.000 stanovnika. Zagrebačko metropolitansko područje, međutim, broji više od 1,1 milijun stanovnika, što znači da u ovom području živi više od četvrtine sveukupnog stanovništva Republike Hrvatske.

Kultura i turizam

Zagreb je vrlo važan turistički centar, ne samo za turiste koji putuju iz ostatka Europe prema Jadranskom moru, nego i kao turističko odredište samo po sebi. Zagreb ima vrlo veliku turističku i kulturnu ponudu, te se posljednjih godina ističe kao jedno od glavnih destinacija turista diljem Europe i svijeta. Više od milijun turista posjeti Zagreb svake godine. Zagreb obiluje muzejima različitih tematika, pa se tako kao neki od najzanimljivijih ističu Muzej prekinutih veza, Muzej suvremene umjetnosti, Arheološki muzej, Tehnički muzej, Muzej Mimara, Hrvatski prirodoslovni muzej, Hrvatski muzej naivne umjetnosti, i mnogi drugi. Osim muzeja, u Zagrebu se tijekom cijele godine održavaju razna događanja, koncerti i festivali, kao što su prekrasan Advent u Zagrebu, Cest is d’Best festival, INmusic, ZagrebDox filmski festival, i slično. Zagreb ima i vrlo bogatu gastronomsku ponudu te obiluje restoranima u kojima se mogu kušati neka od najboljih lokalnih jela

Zaključak

Zagreb je danas moderan i razvijen grad, te glavno administrativno i kulturno središte zemlje. Lokalnom stanovništvu jedan je od najboljih gradova za život u cijeloj Hrvatskoj zbog vrlo visoke kvalitete života, a ostatku Europe jedno od najomiljenijih odredišta za putovanje.

Što kažu oni koji su uživali u ovoj zelenoj oazi

Predivna lokacija okružena šumom. Ispunili su sve naše želje, a bome i očekivanja. Stvarno je poseban doživljaj ovog imanja. Vjenčanje u prirodi je nešto predivno! Preporučujem!

-

Moja dugogodišnja želja bila je dnevna svadba i apsolutno je bila pravi hit među uzvanicima!
Odabrali smo nedjelju za naš dan i nimalo pogriješili. Odlična hrana i glazba uz dnevno svijetlo, a pravi tulum kada je pao mrak. 

-

Obožavam prirodu, ali ne i komarce. Preživjela sam svoj dan bez i jednog uboda pa smatram ovo vjenčanje u prirodi uspješno odrađenim! Da ne spominjem ljepotu lokacije, romantiku i ostalo, ali to bolje da budući mladenci dožive sami… 

-

Svi naši gosti bili su oduševljeni lokacijom i ambijentom. Nije bilo niti jednog prigovora na hranu što je danas jako rijetko. Sve pohvale organizatorima, pravi su domaćini! 

-

Poštovani, iako mi je upravo 28.06.2018. bilo 15 godina sretnog braka, u vašem čarobnom ambijentu sam doživio i osjetio sve čari modernih svadbi današnjice. 

-

Previous
Next
Scroll to Top
Želite li uspostaviti poziv?